Cestoviny: 11 faktov o obľúbenej špecialite

Autor: Matej Ufrla | 9.2.2015 o 11:06 | (upravené 11.2.2015 o 23:59) Karma článku: 6,79 | Prečítané:  1989x

Máte radi cestoviny? Ja áno, preto som vám pripravil pár zaujímavostí o tomto mimoriadne obľúbenom jedle. 

 

 

  1. Nie je pravda, že cestoviny doviezol do Európy taliansky cestovateľ Marco Polo. Už z čias Etruskov, asi 400 rokov pred našim letopočtom, sa zachovali dôkazy, že cestoviny mali svoje miesto v ich jedálničku. Ďalším dôkazom, že ich nepriniesol ako prvý Marco Polo, je aj posledná voľa istého vojaka, Ponzia Baestoneho, ktorý 16 rokov pred návratom Marca Pola z Číny, žiada o košík makarónov.
  2. Pravda je však aj to, že Číňania poznali cestoviny už 3000 rokov pred naším letopočtom.
  3. Rezance, ako špecifický druh cestovín, pochádzajú z Nemecka. Ich výroba je zdokumentovaná už v 13. storočí.
  4. Niektoré talianske zdroje uvádzajú, že existuje až 600 druhov cestovín.
  5. Prvé paradajky priviezol Cortéz z Ameriky do Európy v roku 1519, ale Taliani potrebovali ďalších 200 rokov, kým sa v kuchyni objavila ich legendárna paradajková omáčka. A práve táto omáčka a cestoviny – to je absolútna klasika.  
  6. V roku 1957 zverejnila BBC správu, podľa ktorej rastú špagety na stromoch. Označili ich za exotickú pochúťku. Správu uverejnili 1. apríla. Bol to samozrejme žart. Ale mnoho Britov skutočne nachytali.
  7. Priemerný Talian zje ročne 51 kilogramov cestovín.
  8. Taliani nepoužívajú pri konzumácií špagiet vidličku a lyžičku. Tento zvyk je z USA. Talian používa iba vidličku.
  9. V talianskych reštauráciách sa cestoviny podávajú, ako prvé jedlo po predjedle (primo piatto). Veľmi často sa pripravujú bezmäsité, pretože po nich nasleduje hlavné jedlo z mäsa, alebo ryby.
  10. Zakladateľ asi najznámejšej svetovej značky cestovín, Pietro Barilla, začínal v otcovej pekárni, kde robili chlieb. Dnes koncern vyrába asi 1000 produktov, ktoré vyváža do 100 krajín sveta. Je svetovým lídrom v predaji cestovín a omáčok na cestoviny.
  11. Cestoviny sú výborným zdrojom energie, ktorá sa uvoľňuje postupne, počas dlhšieho obdobia. 100 gramov cestovín má asi 370 kalórií. 

Tip na cestoviny:

 Špagety so sicílskym pestom (Spaghetti al pesto siciliano) 

Pre 4 osoby potrebujeme:

  • 350-400 g špagiet
  • 300 gramov paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 gramov sušených paradajok
  • 50 gramov syru pecorino (teoreticky sa dá nahradiť aj parmigianom, ale pecorino má výraznejšiu ovčiu chuť)
  • 50 gramov ricotty
  • olivy
  • bazalka
  • olivový olej
  • soľ

Do mixéru dajte paradajky, sušené paradajky, cesnak, bazalku a olivový olej. Premixujte.

Potom pridajte soľ, syr a riccotu a jemne premixujeme.

Uvarené špagety premiešame s pestom. Na koniec pridávame olivy a ešte môžeme dochutiť. Čerstvou bazalkou. 

Dobrú chuť

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Prišli sme o tretinu sestier a nové neprichádzajú

Aby sme mali viac sestier, treba im zvýšiť platy, rozšíriť kompetencie a umožniť im pracovať aj na skrátený úväzok, tvrdia experti.

EKONOMIKA

Ficovi sa nepáčia ceny elektriny, zasiahol proti regulátorovi

Priemerná cena klesla podľa úradu v priemere o 4,3 percenta.

TECH

Archeológ: Je to prvýkrát, čo Slováci skúmajú čosi také významné

Vedci očakávajú zásadné objavy, tvrdí Drahoslav Hulínek.


Už ste čítali?